Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Narancssárga selyemgomba, narancsselymes galóca
Kalap: (4)-6-(12) cm átmérőjű, közepesen húsos, később törékeny. Félgömb alakúból domború, majd kiterülő, púpos, felszíne sima, fényes, széle erősen bordás. Színe narancssárga, közepe felé sötétebb. Burokmaradvány általában nincs.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek vagy sárgásfehérek, puhák, lehetnek fűrészes szélűek.
Tönk: (7)10-15(20) cm hosszú, (0,5)1-2 cm vastag, hengeres, karcsú, törékeny, üreges sima, fehér alapon sárgás vagy narancsos pelyhes, kígyóbőrszerűen mintázott. Gallér nincs, bocskor vastag, fejlett (akár 4 cm magas), alul a tönkre simuló, kívül fehér, öregen világos okkeres árnyalattal, belül fehér vagy világossárga.
Hús: piszkosfehér, nem színeződik, puha, hamar romlik.
Előfordulás: lomb és fenyőerdőben fordul elő, nyártól kora őszig. Nem gyakori.
Étkezési érték: hőkezelés után ehető, jóízű. (!!!)
Megjegyzés:
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Mike Attila, levelezőnk |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Kaposvári László |