Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Lactarius piperatus, borsos tejelőgomba, közönséges keserűgomba
Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz. Széle sokáig aláhajló, fehéres, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.
Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, keskenyek, fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodnak.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, a töve felé elvékonyodó, fehéres, okkerbarnán foltosodó, felülete csupasz, kissé egyenetlen.
Hús: kemény, pattanva törik, fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga, sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt, szagtalan, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.
Étkezési érték: csak sütve fogyasztható. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető pelyhes keserűgombával , rózsáslemezű tejelőgombával és az ehető földtoló galambgombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Bodnár Péter | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |