Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Amanita aspera
Kalap: 4-12 cm széles, domború, széle nem vagy csak gyengén barázdált. Felülete száraz, világosbarna, okkerbarna, a közepe feketésbarna lehet; letörölhető sárgásbarna pöttyökkel.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek, idősen halvány krémszínűek.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, a gallér fölött fehér, alatta halványsárgás, felfelé vékonyodik, gumós, bocskora nincs; jól fejlett, krémszínű gallért visel.
Hús: puha, fehér vagy halványsárgás árnyalatú, a kalapbőr alatt világosbarna.
Előfordulás: VIII-X, lomb- és fenyőerdőben, melegkedvelő. Magyarországon ritka faj, a mediterrán térségben jóval gyakoribb. Fagymentes helyeken egész télen át teremhet.
Étkezési érték: nem ehető (Funga Hungarica).
Megjegyzés: teljesen fehér változata (A. franchetii var. lactella) is létezik.
Hasonló fajok: szürke galóca (Amanita excelsa).
Forrás: Cetto, Bruno - Der Grosse Pilzführer, 2. kötet
Funga Hungarica
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Várhidy Zsuzsanna |