Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: lilásodó keserűgomba
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd közepén tompa púppal kiterül, máskor bemélyedő. Széle fiatalon kissé aláhajló, pelyhes, filces. Felszíne nedvesen ragadós, tapadós, halvány sárgásokker, olykor ibolyás futtatással vagy foltokkal, nem zónázott, széle felé csaknem fehérre fakul. Nyomásra lilásszürkén, barnásibolyán foltosodik.
Lemezek: fakósárgák, sűrűk, tejnedve bőséges, fehér, beszáradva lassan rózsaszínes lilára színeződik, íze előbb enyhe, majd keserű.
Tönk: 3-5 cm, sima, néha apró ibolyás foltokkal; karcsú, sárgás, tapadós, csövesedő.
Hús: fehér, halványsárgás, enyhén gyümölcsillatú, előbb keserű, majd égetően csípős.
Spóra: gömbölyded, elliptikus, 8,5-9,5 x 6,5-7 µm. Spórapora elefántcsont-, halvány krémszínű.
Előfordulás: júliustól októberig, egyesével vagy néhány egymás közelében nő; nyír- és fűzfajokkal él együtt, mindig nyirkos, nedves talajon. A hegyi patakok mentén gyakoribb, mint az alföldi folyókat szegélyező ligeterdőkben.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre – Gombaválogató 7
Collins: Fungi Guide
Funga Hungarica
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.12.27).