Ez a gomba ehető.
Kalap: 1-6 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, közepén többé-kevésbé köldökös, széle sokáig aláhajló, idővel többé-kevésbé hullámossá válik, nedvesen kissé bordázott. Húsvörös, barnásvörös, szárazon okkerszínűre kifakul. Felülete csupasz vagy szemcsés, nemezes, pikkelyes.
Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, ritkán állók, vastagok, húsrózsásak, barnásvörösek, idősen a spórától fehéresen porosak.
Tönk: 3-12 cm hosszú, 0,3-0,8 cm vastag, karcsú, gyakran görbült, felfelé elvékonyodó, lehet csavarodott is. A kalaphoz hasonló színű, felülete hosszan szálas.
Hús: vékony, a tönkben szálas, húsrózsás vagy halványabb, szaga és íze nem jellegzetes.
Előfordulás: májustól decemberig, lomb- és fenyőerdőben, füves, bokros helyen, sokszor seregesen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de étkezési szempontból jelentéktelen. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező retekszagú kígyógombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné |
![]() Fotó: Soltész Róbert | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |