Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-5 cm széles, világos vagy sötét szürkésbarna, felülete csaknem száraz, apró, sötétebb szemölcsszerű pikkelykékkel díszített, széle kissé rovátkolt lehet.
Lemezek: fehérek, szürkésfehérek, kissé lefutók.
Tönk: fehéres, száraz, felülete barnásan, feketésen pontozott.
Hús: puha, fehéres, színe nem változik.
Spóra: elliptikus, 7-10 x 4,5-6 µm.
Előfordulás: IX-XI; fenyőerdőben, luc alatt. Hazánkban ritka faj.
Hasonló fajok: a keserűmandula illatú szagos csigagomba sötétebb kalapú példányai.
Megjegyzés: jellegzetes, barnásan, feketésen pontozott tönkje jól felismerhetővé teszi, amely alapján egyértelműen elkülöníthető a többi csigagombától.
Étkezési érték: ehető, azonban ritka, ezért kíméletre szorul. (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok Kézikönyve
Funga Hungarica
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2016.10.29).
2021.10.30 Őrség Fotó: Pintér Gábor levelezőnk | 2016.10.25 Bükk, Jávorkút, Ősfenyves Fotó: Szilvásy Edit | 2016.10.25 Bükk, Jávorkút, Ősfenyves Fotó: Szilvásy Edit |
2016.10.25 Bükk, Jávorkút, Ősfenyves Fotó: Szűcs Béla |