Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-3 cm átmérőjű, kúpos vagy domború, mindig púpos; széle begöngyölt, majd szabálytalan; felszíne erősen nyálkás, szálas vagy majdnem sima; színe aranysárga vagy citromsárga, foltos.
Lemezek: tönkhöz nőttek vagy lefutók, anasztomizálók, ritkák, sápadt kalapszínűek.
Tönk: 4-5 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag, hengeres, a bázis lehet gyökerező, szemcsés, fiatalon lehet gallérzóna, nyálkás, a kalap alatt fehér, lefelé halvány kalapszínű.
Hús: fehér, narancssárga húsa kellemes illatú, jóízű. (!!!)
Termőhely és idő: kizárólag vörösfenyők alatt terem, késő ősszel, néha még enyhe téli napokon is.
Étkezési érték: ehető.
Megjegyzés: a nagyobb és aranyszínűbb, szintén vörösfenyőmikorrhizás Hygrophorus speciosus és a kéttűs fenyők alatt élő, narancsvörös kalapú Hygrophorus aureus fajokkal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Pintér Gábor levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné Valika | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |
![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |