Ez a gomba ehető.
Syn.: Agrocybe cylindracea; Agrocybe aegerita
Kalap: 4-10 cm széles, fiatalon okker-, csokoládébarnás, majd szélétől kezdve halványokkeresre kifakul, közepe gyakran sötétebb, felülete matt, száraz, fiatalon ráncos, gödörkés, szárazon táblásan felrepedező.
Lemezek: sokáig fehéresek, éretten dohánybarnák, sűrűn állók, keskenyek, kissé lefutók.
Tönk: fehéres, felülete hosszan szálas, gallérja széles, felül bordás.
Hús: fehéres, viszonylag kemény, kellemes illatú és ízű.
Előfordulás: áprilistól novemberig, többnyire elhalt, ritkán élő lombos fákon, főleg nyárfán, melegkedvelő, a mediterrán országokban sok helyen megtalálható. Hazánk déli területein gyakoribb.
Étkezési érték: ehető, nagyon jóízű, kellemes aromájú étkezési gomba. (!!!)
Megjegyzés: fűrészporon, faforgácson intenzíven termeszthető gombafaj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Species Fungorum
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Herczeg Tímea levelezőnk | ![]() Fotó: Zsolt Kis-Németh | ![]() Fotó: Zsolt Kis-Németh |
![]() Fotó: Zsolt Kis-Németh | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |