MIGE
2025. február 07.
Rómeó, Tódor

Fodros papsapkagomba - Helvella crispa

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Süveg: 2–6 cm széles, 2–4 cm magas, szabálytalan, nyereg alakú, többnyire 2–3 ráncolt, fodros vékony, szabadon álló lebenyből álló. Külső, a termőréteget is tartalmazó oldala fehéres, fehér-okkeres színű, sima. A steril alsó oldala fehéres vagy halvány rózsás-krémszínű, enyhén pelyhes.

 

Tönk: 3–12 cm magas, 1–4 cm átmérőjű, fehéres színű, mélyen, hosszan barázdált, helyenként keresztirányban összekötött kiemelkedő bordákkal. Szabálytalanul üreges.

 

Hús: vékony, süvegben törékeny, tönkben kissé szívósabb, fehér. Íze és illata jellegtelen.

 

Spórák: elliptikusak, (16)18–21 × 11–12,5 µm méretűek, simák és színtelenek. Spórapor fehér.

 

Előfordulás: nyár végén–ősszel, augusztustól–novemberig, tápanyagban gazdag, bolygatott talajon, elsősorban lomberdőkben, ritkábban fenyvesekben nő. Magyarországon helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: a korábbi hazai besorolástól eltérően egyes szerzők (Gerhardt és mtsai) szerint ehető. Eyssartier és Roux feltételesen ehetőnek jelölik (jól átsütve-főzve ehető, valamint javasolják a főzővíz elöntését), ellenben Albert és mtsai (2020) változatlanul mérgezőként említik. Megjegyzés: a fenti nézetkülönbségek okán, biztonságból a "nem ehető" besorolást alkalmazzuk.

 

Hasonló fajok:

Megjelenésében több Helvella nemzetségbe tartozó papsapkagomba fajhoz hasonló, de őszi termőideje miatt a hasonló fajokkal (sujtásos papsapkagomba, homoki papsapkagomba, szürke papsapkagomba) nehezen téveszthető össze. A Helvella lactea nyári–őszi faj, elsősorban tölgy, gyertyán és mogyoró, olykor más lombosfa közelében nő. Süvege 2 csúcsú lebenyből áll, színe elefántcsontfehér, sárgás-, esetleg szürkésfehér. Tönkje rövid, zömök, fehér, erősen bordázott. Jellegzetessége, hogy száradás során narancsosbarna színűvé válik. Magyarországon még nem találták.

 

FORRÁS:

Albert, L., Dima, B., Finy, P., Koszka, A., Benedek, L. és Pál-Fám, F. (2020): Képes Gombakalauz, Magyar Mikológiai Társaság, Bp. 

Eyssartier, G., Roux, P. (2024): Le Guide des champignons: France et Europe. 5e édition. Éditions Belin, Paris, p. 1126. 

Gerhardt, E., Locsmándi Cs., Vasas G. (2023): Gombászok kézikönyve. Bőv., átdolg. kiad. Cser Kiadó, Budapest, p. 628. 

Hagara, L. (2014): Ottova Encyklopédia Húb [(Az) Ottó (Kiadó) gomba enciklopédiája]. Ottovo nakladatelství s.r.o., Praha, p. 37. 

Læssøe, T., Petersen, J.H. (2019): Fungi of Temperate Europe vol. 2. Princeton University Press, Princeton and Oxford, p. 1288. 

Skrede, I., Carlsen, T., Schumacher, T. (2017): A synopsis of the saddle fungi (Helvella: Ascomycota) in Europe – species delimitation, taxonomy and typification. Persoonia 39. pp. 201–253. 

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzéke (2017.04.26).

 

 

A leírást a források felhasználásával Fődi Attila készítette (2025. 01. 11.).

A fajlistában rögzítette: ifj. Kaposvári László (2025. 01. 19.).

 


2015.10.31. Bükk, Pénzpatak
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány
Fotó: Hendrik Péter levelezőnk
 
2010.10.24 Bükk, Szentlélek közelében
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.22 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.12 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2010.09.12 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2007.10.04
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2007.10.04
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2005.10.08
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a fajlistához