EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
Syn.: Agaricus psedocretaceus; Okkeresedő csiperke; sárguló csiperke
Kalap: 8-10 (14) cm, trapéz alakúból kiterülő, a közepe lehet kissé bemélyedő; széle túlnő a lemezeken; felszíne sima; színe fehéres, öregen a közepe okkeres, sértve sárgul.
Lemezek: fehéresek, hamar rózsaszínre, majd sötétbarnára színeződnek, sűrűk, szabadok.
Tönk: karcsú, hengeres, 8-12 x max. 2 cm, a bázis gumós; színe fehér; sértve főleg a gumó élénk krómsárgára színeződik.
Hús: fehér, elvágva gyorsan sárgul, fenol vagy tintaszerű szagú és ízű, mely főzéssel erősödik.
Termőhely és idő: parkban, kertben, réten, erdőben júniustól októberig, helyenként gyakori.
Étkezési érték: mérgező.
Megjegyzés: több sárguló húsú fajjal téveszthető össze, pl. a pikkelyes kalapú Agaricus moelleri (Tintaszagú csiperke) A sárguló tönkbázisú, fenol vagy karbolszagú csiperkefajokat kerülni kell.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Soltész Róbert | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |