Ez a gomba ehető.
Syn.: Kékesedő tinóru
Kalap: 5-10 (15) cm, félgömb alakúból domború, széle sokáig begöngyölt, felszíne érdes vagy gyapjas-pikkelyes, melyek mérete változó, színe fehérestől sárgás bézsig.
Termőréteg: szűk pórusú, felkanyarodó, fehér, öregen krémsárga lesz.
Tönk: hengeres vagy lefelé vastagodó, 5-10 cm hosszú, 2-3 cm vastag. Fejletten emeletesen üreges, kalapszínű.
Hús: fehér, a tönk szélén tönkszínű, vágásra intenzíven kékül.
Előfordulás: savanyú talajú lombos és fenyőerdőben, nyártól kora őszig.
Étkezési érték: ehető, de nem ízletes. (!!!)
Megjegyzés: más fajokkal nem téveszthető össze. Jellemző bélyegei: üreges, törékeny tönk, intenzíven kékülő hús.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit |