Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus flavescens
Kalap: 5-9 cm, kúp vagy trapéz alakúból domború, majd kiterülő, a közepén lehet kis púp; széle aláhajló; felszíne először bársonyos, majd finoman sugarasan szálas; színe fehéres, öregedve sárgásokkeres lesz, sértésre sárgul.
Lemezek: sűrűk, szabadok, szürkésfehérek, csak későn sötétednek.
Tönk: hengeres, karcsú, 6-10 x max. 1,5 cm, a lógó, fejlett gallér fölött rózsaszínes, alatta fehér, hosszanti szálas, a bázis gumós; sértésre sárgul.
Hús: fehér, ánizsszagú, kellemes csiperkeízű.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben júliustól októberig, elterjedt, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzés: a szintén ehető Agaricus essettei fajtól alig különböztethető meg.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() |