Ez a gomba ehető.
Syn.: Akác-fülőke
Kalap: 2-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, idősen széle gyakran hullámos. Élénksárga, okkersárga, közepe gyakran sötétebb, rozsdabarnás színű. Felülete ragadós, csupasz.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, szélesek, krémszínűek, halványsárgák.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 3-0,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó, kissé gyökerező, csoportos, csövesedő, felül sárgás, lefelé barnás, a tövénél feketésbarnás, felülete bársonyos.
Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben rostos, szívós, fehér vagy halványsárgás, szaga heringre, halra emlékeztet, mely főzés hatására eltűnik.
Előfordulás: szeptembertől áprilisig, erdőkben és kertekben, különböző lombos fák törzsén, tövén, ágain, korhadó fatuskón növő, gyakori faj.
.
Étkezési érték: jóízű, ehető gomba, de csak a kalapja. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező sárga kénvirággombával. A Távol-Keleten rákellenes hatása miatt termesztik. Fehér színű változata is létezik.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szamosiné Magyar Éva | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() 2017.02.08 Marosvásárhely Fotó: Bélfenyéri Gábor levelezőnk | ![]() 2016.11.23 Bőcs Fotó: Kónya Kitti | ![]() Fotó: Almási Zsolt levelezőnk |
![]() Fotó: Czap László levelezőnk | ![]() 2013.12.30 Miskolc, Hejő-liget Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Boros Lajos levelezőnk |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla |