Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus semotus; Édeskés csiperke; törpe csiperke
Kalap: 2-4 cm széles, vékony húsú, alapszíne krémfehér, krémsárga, okkerbarna. Felületét a fehéres alapon - a közepe felé sűrűbben - borvöröses, szálas pikkelykék borítják.
Lemezek: fiatalon szürkések vagy szürkésrózsásak, idősen barnák.
Tönk: 3-7 cm magas, 0,4-0,8 cm vastag, a kalapnál világosabb, alja nyomásra rögtön megsárgul, rajta vastag micélium-kötegek láthatók. Gallérja gyengén fejlett.
Hús: jellegzetes ánizs- vagy keserűmandula-illatú; nyomásra, sértésre kissé sárgul.
Előfordulás: VI-X., lomb- és fenyőerdőben, egyenként vagy kis csoportokban, hazánkban mindenütt elterjedt, elég gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de kis mérete miatt étkezési szempontból jelentéktelen. (!!!)
Hasonló fajok: a kis csiperke (Agaricus comtulus) erdőn kívül, füves területeken nő, húsa gyengébben sárgul, hazánkban ritka; a lilásvörös csiperke (Agaricus brunneolus) termőteste nagyobb, kalapja 5-8 cm széles, vöröseslilás-bíbor pikkelyekkel, a tönk gumós, alja nyomásra sárgul, erdőben nő, hazánkban nem gyakori. Mindkét faj ehető.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok Kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska Fotó: Kaposvári László |
2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska Fotó: Kaposvári László | 2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska Fotó: Kaposvári László |