MIGE
2025. március 18.
Ede, Sándor

Szürkülőtövű galambgomba - Russula rhodomelanea

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 2–4(5) cm széles. Kezdetben domború, később kiterül, idősen a közepe benyomott lehet. A kalap széle finoman barázdált. A kalapbőr sima, fényes, vérvörös, karmazsinvörös, cinóberpiros színű (olyan, mint a rózsásvörös galambgomba kalapbőre), gyakran szürkésokker foltokkal, közepe olykor sötétebb, szinte fekete; a kalap közepéig vagy tovább is lehúzható.

 

Lemezek: sűrűn állók, fehérek, fogásra, sérülésre hosszú idő elteltével szürkülhetnek. Törékenyek.

 

Tönk: 3–5,5 cm magas, 0,5–0,7 cm átmérőjű, hengeres. Felső részén enyhén deres és finoman erezett. Fehér, de gyakran szürkés vagy feketés elszíneződéssel. Sérülésre a tönk bőre először halványan vörösödik, mielőtt feketedne.

 

Hús: fehér, törékeny, gyümölcsillatú vagy enyhén vaníliás jellegű (hasonló a törékeny galambgombáéhoz), egyből égetően csípős ízű.

 

Spórák: gömbölydedek, 7,4–9,5 × (6)6,4–7,8 μm méretűek, csírapórus nélküliek, tüskés szemölcsökkel, amik hálózatos mintázattá állnak össze; redőket, hálózatot formálnak, amiloidok. Spórapor fehér.

 

Előfordulás: alapvetően mediterrán elterjedésű faj, száraz, csekély aljnövényzettel takart vagy csupasz talajon terem, júliustól októberig. Tölgymikorrhizás. Magyarországon valószínűleg ritka (a Mátrában viszont rendszeresen előfordul – Albert László, személyes közlés).

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló fajok: több piros kalapbőrű, fehér lemezű, csípős vagy égetően csípős húsú faj létezik: hánytató galambgomba, erdei galambgomba, bükkfa-galambgomba, sárguló galambgomba, valamint a feketéspiros galambgomba (Russula atrorubens), de ezek töve nem szürkül-feketedik.

 

Megjegyzés: a különböző galambgombafajok precíz elkülönítéséhez szükség lehet különböző reagensekre és festékekre is, mint vas(II)-szulfát és a gvajak (egy gyanta alkoholos oldata). Ezek mikroszkóp nélkül is használhatók, a gomba (tönk- vagy kalap) húsára cseppentve. A kalapbőr cisztidiumainak festéséhez krezilkék (Cresyl Blue) vagy szulfovanilin, a spórák mintázatának amiloid reakcióihoz valamilyen jódtartalmú reagens, jellemzően Melzer-reagens szükséges. A tárgyalt faj kémiai reakciói: a vas(II)-szulfát a húson halvány rózsaszínes, gvajak a húson és a lemezeken vagy negatív, vagy igen lassan és nagyon halványan pozitív.

 

FORRÁS:

Eyssartier, G., Roux, P. (2024): Le Guide des champignons: France et Europe. 5e édition. Éditions Belin, Paris, p. 236.

Kibby, G. (2017): The genus Russula in Great Britain. [A Russula nemzetség Nagy-Britanniában]. [szerzői kiadás], pp. 57–58.

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzéke (2017.04.26).

 

A leírást a források felhasználásával Fődi Attila készítette (2025. 02. 18.).

A fajlistában rögzítette: ifj. Kaposvári László (2025. 02. 24.).

 


2023.09.27 Szuha (Észak-Mátra)
Fotó: Albert László
 
2023.09.27 Szuha (Észak-Mátra)
Fotó: Albert László
 
2023.07.01 Szentlélek, XII. Szakmai Nap
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László
 

Vissza a fajlistához