Ez a gomba ehető.
Kalap: fiatalon púpos, harang alakú, sokáig begöngyölt a széle. Amikor szélesen, hullámosan kiterül, a közepe akkor is púpos maradhat néha. Átmérője a 15-16 cm-t is eléri.
Lemezek: sűrűn állók, fiatalon hófehérek, később szürkés, krémszínű árnyalatúak, a tönkre kissé ráfuthatnak. Spórapora fehér.
Tönk: erős, egyenletesen vastag vagy az alja felé kissé vékonyabb, feltűnően durva, hosszanti szálakkal szinte bordás.
Hús: fehér, az idősebb példányoknál a tönk alsó részében gyengén barnásszürke. Kezdetben erős lisztszagú, majd undorító halszagú, íze is rossz.
Előfordulás: lombos erdők szélén, cserjésekben él, tavasztól őszig teremhet.
Étkezési érték: ehető (Funga Hungarica). (!!!)
Megjegyzés: a rovátkolttönkű lágypereszke az egyik legnagyobb termetű faj ebben a nemzetségben.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre: GOMBAVÁLOGATÓ 3
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2022.10.21).
Cserjés területen 2022.05.22 Pereces, Jónás-hegy Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |