Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: a csésze 0,5–0,7 mm átmérőjű, krémszínű, halványsárga színű, finoman pelyhes. Az apotécium alja nagyon rövid, vékony, alul feketés színű nyélbe keskenyedik.
Mikroszkópos jellemzők: a spórák hosszúkás-elliptikusak, hialinok, sima felületűek, méretük 9-11 × 2,5-3,4 μm. Az aszkuszok 8-spórásak, méretük 56-61 x 5,5 μm. A parafízisek egyenesek, szeptáltak, hialinok, 2 μm szélesek, csúcsuk kissé kiszélesedik.
Előfordulás: éger (Alnus) áltobozán leginkább kora tavasszal februártól-márciusig (vagy ősz végén).
Étkezési érték: étkezésre nem alkalmas.
Hasonló fajok: élőhelyén gyakran együtt fordul elő egyéb tömlősgombákkal: az égertoboz-csészegombával (Ciboria viridifusca), melynek spórái nagyobb méretűek, és az égertoboz-csészegombácska (Mollisia amenticola) fajjal, amely nyeletlen, fehéres, szürke vagy krémszínű, spórái kisebbek.
Forrás:
https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Pezizella&espece=alniella
Index Fungorum
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.05.25).
![]() Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | ![]() 2021.02.21 Erdőspuszták, Debrecen Fotó: Molnár Edit levelezőnk | ![]() 2021.02.21 Erdőspuszták, Debrecen Fotó: Molnár Edit levelezőnk |
![]() 2021.02.21 Erdőspuszták, Debrecen Fotó: Molnár Edit levelezőnk |