Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: ánizsszagú gereben
Termőtest: 4-9 (10) cm átmérőjű, kör alakú; színe kezdetben fehéres, okkeres, később ibolyás, barnás; éle tompa, világos fehéres, közepe rögös, gödrös, filces; a kalapban gyakran az aljzatból beépült törmelék található.
Termőrétegtartó: tüskéje kék, később ibolyásbarna, mélyen lefutó.
Tönk: barnás ibolyaszínű, fiatalon lefelé álló tüskék borítják.
Hús: piszkos fehéres barna, parafaszerűen szivacsos, puha, rostos; a tönkbázisban ibolyás kékre színeződik, a kalapbőrben barnás; erős ánizs-, édeskömény-, kumarin- vagy levendula illatú, íze enyhe vagy kesernyés.
Spóra: 4-5 x 3-3,5 µm. Spórapora barna.
Előfordulás: lucfenyővel mikorrhizál, késő nyártól őszig terem. Nagyon ritka, Németországban erősen veszélyeztetett besorolású. Magyarországon még nem találták.
Étkezési érték: nem ehető.
Hasonló fajok: a kék fásgereben (Hydnellum caeruleum) majdnem szagtalan vagy lisztszagú, húsa a tönkben narancsszínű.
Megjegyzés: a Fungi of Temperate Europe szerint a termőtest csak kék színeket tartalmaz, még a zónázott húsban is.
Forrás: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WohlriechenderKorkstacheling.htm
Fungi of Temperate Europe
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2021.02.13).
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk | 2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk | 2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk |
2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk | 2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk | 2020.07.11 Székelyvarság, Erdély Fotó: Kőszeginé Tóth Judit levelezőnk |