Csak feltételesen fogyasztható!
Kalap: 5-10 cm széles, okker-, rozsdabarnás, olívsárgás vagy olívzöldes árnyalattal. Színe nagyon változatos, felülete nyálkás, benőtten, sugarasan szálas.
Lemezek: fiatalon kékesek, lilásak, majd fokozatosan agyag- vagy rozsdabarnásak.
Tönk: sokszor csak gyengén peremesen gumós, halványkékes, majd okkeres, véluma fehéresibolyás, múlékony.
Hús: a kalapban fehéres, a tönk csúcsában halványibolyás, aljában sárgás.
Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, többnyire savanyú talajon, gyakran boszorkánykörökben, hazánkban elég gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de sokszor nehéz felismerni, inkább ne fogyasszuk! (!!!)
Hasonló fajok: kékeslemezű pókhálósgomba, a bükkös pókhálósgomba (C. anserinus) okkeres kalapjának bőre keserű ízű, szilvaillatú, bükk alatt nő, hazánkban gyakori nem ehető faj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |