Ez a gomba ehető.
Kalap: 9-15 cm széles, fiatalon domború, széle sokáig aláhajló, idővel ellaposodik, de közepe gyakran púpos marad; fehéres, közepe idővel többé-kevésbé krémszínű lesz, felülete csupasz, fiatalon tapadós, de hamar szárazzá válik.
Lemezek: vastagok, ritkán állók, fiatalon fehéresek, majd rózsaszínes árnyalattal krémszínűek lesznek, a tönkre lefutók.
Tönk: fehéres, alsó részében krémszínű vagy okkersárgás, felülete száraz, csúcsán korpás, hengeres, alja elvékonyodó.
Hús: fehéres, a tönk aljában okkersárgás, vastag, kemény.
Spóra: elliptikus vagy csaknem kerek, 5-6,5 x 4-4,5 µm. Spórapora fehér, nem amiloid.
Előfordulás: IX-X; tölgy alatt nő. Magyarországon helyenként nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de étkezési szempontból közepes értékű. (!!!)
Hasonló fajok: száraz csigagomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.12.13).
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Dima Bálint |