Ez a gomba ehető.
Syn.: Russula amara
Kalap: 3-8 cm széles, bíborvörös, bíborbarnás, barnásibolyás, borvörös, közepe gyakran feketésbíbor színű, jellegzetes csecsbimbószerű púppal, felülete fényes, széle idősen bordás.
Lemezek: fiatalon halványsárgásak, majd okkeresek.
Tönk: viszonylag hosszú, alja kihegyesedő, fehéres.
Hús: fehéres, a tönkben idővel kissé szürkülhet; enyhe ízű, de a kalap bőre keserű.
Spóra: felülete tüskés, kissé hálózatos, elliptikus, 8-10 x 6,5-8 µm. Spórapora okkerszínű.
Előfordulás: VII-X; fenyőerdőben, mindig kéttűs fenyő alatt, savanyú talajon nő. Magyarországon helyenként nem ritka. Fokozottan veszélyeztetett (VL2).
Étkezési érték: ehető, de elkészítés előtt keserű kalapbőrét távolítsuk el! (!!!)
Megjegyzés: jellegzetes púpjára és keserű kalapbőrére figyelve más fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.10.03).
2018.10.02 Őrség, Szalafő közelében Fotó: Bíró László levelezőnk |