Ez a gomba ehető.
Termőtest: 5-15 cm magas, bunkószerű, alja elkeskenyedő, fiatalon teteje ellaposodó, később lecsapott, végül közepe kissé bemélyedő, gödörkés-ráncos; fiatalon sárga, majd okkersárga, néha húsbarnás árnyalattal, idővel oldala hosszirányban barázdált-ráncos.
Termőréteg: csak a termőtest oldalát vonja be.
Hús: fehéres, fiatalon elég puha, idővel kissé szálas lesz; enyhe ízű, kifejezetten édeskés. Vasszulfátra megzöldül.
Spóra: elliptikus, sima, 9-13 x 5-7 (10) μm. Spórapora fehér, nem amiloid.
Előfordulás: VIII-X; fenyő- és vegyeserdőben, főleg lucosokban, de bükk alatt is nőhet. Magyarországon nagyon ritka gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de kímélendő, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (A TERRA nem ehetőnek minősíti). (!!!)
Hasonló fajok: a vaskos mozsárütőgomba teteje lekerekített.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2018.02.25).
![]() Fotó: Kolozsi István levelezőnk | ![]() 2016.10.15 Erdély, Borszék Fotó: Kolozsi István levelezőnk |