Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Ramaria abietina, Ramaria ochraceovirens, sárgászöld korallgomba
Termőteste kicsi, 2-5 (7) cm magas.
Ágai felfelé állók, vékonyak, szabálytalan keresztmetszetűek, sárgásbarna, olívbarna, olykor kékeszöld, zöldes színűek, nyomásra zöldülnek. Az ágak csúcsai viszonylag rövidek.
Tönkszerű alja 1-2 cm magas, gyakran gyökérszerű micéliumzsinórban folytatódik.
Hús: kemény, keserű ízű.
Spóra: elliptikus, tüskés, 5,5-7,5 x 3-4 µm. Spórapora sárgásbarna.
Előfordulás: késő ősz – késő tél; fenyőerdő talaján csoportosan, olykor boszorkánykörben nő, mikorrhizaképző, Magyarországon elég ritka faj.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan fajok.
Hasonló fajok: merev korallgomba, fenyő-korallgomba, bőrsárga korallgomba. Kék-zöld foltos színei és talajon való növekedése segít megkülönböztetni a többi kistermetű korallgombától.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
http://www.mykoweb.com/CAF/species/Phaeoclavulina_abietina.html
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.12.21).
2011.08.21 Erdély, Gyimesbükk Fotó: Szilvásy Edit |