Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus macrosporus; Agaricus urinascens; Rojtos csiperke
Kalap: 30 cm-ig, félgömb alakúból hamar kiterülő; széle aláhajló; felszíne sugarasan szálas vagy pikkelykés; színe fehéres.
Lemezek: sűrűk, sápadt rózsaszínűek, öregen bíborbarnák, szabadok.
Tönk: vaskos, hengeres, 6-12 x max. 3,5 cm, fehér, a lógó, fejlett gallér fölött rózsaszínesre színeződik, alatta fehéresen pelyhes; a gallér alsó része küllőszerűen mintázott.
Hús: vastag, fehér, elvágva barnul, ánizs vagy keserűmandulaszagú, kellemes csiperkeízű.
Termőhely és idő: réten, erdőszélen, esetleg parkban júniustól októberig, nem gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Várhidy Zsuzsanna | ![]() Fotó: Várhidy Zsuzsanna |
![]() Fotó: Várhidy Zsuzsanna | ![]() |