Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-12 cm széles, téglavörös, rókavörös vagy rozsdabarnás, nem higrofán, felülete szálas-nemezes.
Lemezek: fiatalon halványokkereresek, majd fahéjbarnásak.
Tönk: karcsú, alul bunkós, száraz, a kalapnál kissé világosabb színű, övszerű cinóbervörös, feltűnő vélumzónákat visel.
Hús: fiatalon fehéres, később halványbarnás.
Spóra: mandula formájú, szemcsés, 10-13,5 x 5,5-7 µm.
Előfordulás: IX-X; nyír alatt, savanyú talajon nő, mikorrhizás; Magyarországon helyenként nem ritka faj.
Étkezési érték: Ehető, de inkább hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: vöröslábú pókhálósgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.12.15).
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Pálffy-Görög Adrienn levelezőnk | ![]() Fotó: Pálffy-Görög Adrienn levelezőnk |
![]() Fotó: Pálffy-Görög Adrienn levelezőnk | ![]() Fotó: Tusnády Zsanett levelezőnk | ![]() Fotó: Tusnády Zsanett levelezőnk |
![]() Fotó: Tusnády Zsanett levelezőnk | ![]() Fotó: Tusnády Zsanett levelezőnk | ![]() Fotó: Tusnády Zsanett levelezőnk |