Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 1-3 cm átmérőjű, először félgömb, majd domború, végül majdnem lapos, néha enyhén nyomott középponttal. Színe kezdetben világossárga vagy narancssárga, a középpont felé sötétebb, szegélye áttetszően csíkos és idősödve lassan kifehéredhet. Száraz, nedves időben viaszos és ragacsos, de nem vékony. Nagyító alatt látható, hogy a kalap felületét apró csomók borítják; ez a felszíni textúra kevésbé nyilvánvaló vagy hiányozhat, mikor a kalap teljesen kiterül.
Lemezek: meglehetősen sűrűk, a kalaptól általában halványabb sárgák, néha mély narancsosak vagy csaknem fehérek.
Tönk: 2-4 mm átmérőjű és 2-5 cm magas; karcsú, hengeres, néha oldalirányban nyomott és bázisa felé vékonyodó, gyakran enyhén görbe; felülete száraz, viaszosan sima, csúcsán néha poros, bázisa felé finoman selymes; színe sárga.
Hús: sárga, vékony. Íze enyhe, jellegtelen, szaga nincs.
Spóra: hengeres, gyakran összehúzott, sima, 5-7,5 x 2,3-3,6 µm. Spórapora fehér.
Előfordulás: augusztustól novemberig; nem javított savas és semleges talajú, rövidszálas gyepekben, beleértve a hegyvidéki réteket, parkokat; esetenként homokdűnéken, ritkán erdők szélein; kis csoportokban vagy csapatosan. Talajlakó szaprotróf. Gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Collins - Fungi Guide 2012.
Mycobank
Funga Hungarica
http://www.first-nature.com/fungi/hygrocybe-ceracea.php
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.12.09).
2020.11.07 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2020.11.07 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2020.11.07 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit |
2020.11.07 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit | 2020.11.07 Jósvafő Fotó: Szilvásy Edit |