Ez a gomba ehető.
Syn.: Sötéthúsú nagyőzlábgomba
Kalap: 12-20 cm széles, világos, krémszínű vagy halványbarnás, szálas felületű alapon, gyakran körkörösen elhelyezkedő, letörölhető, vörösbarnás gyapjas-szálas pikkelyekkel borított, púpja sima, barna.
Lemezek: krémszínűek, rózsaszínes-barnás árnyalattal, élük idővel megbarnul.
Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, megvágva vagy megdörzsölve vörösbarnás lesz. Gallérja gyűrűszerű, vastag, kettős élű, felül fehéres, alul barnás.
Hús: a kalapban puha, a tönkben szívós, megvágva vagy nyomásra kissé barnásvörös lesz, mogyoró ízű, jó illatú.
Spóra: elliptikus, 12-18 x 8-11 μm.
Előfordulás: V-XI; lomberdőben, erdei utak mentén, erdőszéleken, tisztásokon, Magyarországon helyenként elég gyakori.
Hasonló fajok: nagy őzlábgomba, karcsú őzlábgomba.
Étkezési érték: Ehető, felhasználása a nagy őzlábgombáéhoz hasonló. (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit jegyezte (2017.10.09).
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |