Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-8 (11) cm átmérőjű, mérsékelten húsos, eleinte közel félgömbös, majd közepe lapos vagy bemélyedő, felülete sima vagy enyhén egyenetlen, fényes, bor-, narancsvörös, gyakran sárgán foltos, közepe többnyire sötétebb.
Lemezek: közepesen sűrűk, 5-10 mm magasak, törékenyek, enyhén anasztomizálnak, fiatalon fehéresek, majd krémszínűek, végül sárgás árnyalatúak lesznek, okkeresen foltosodnak.
Tönk: 5-10 x 1-3 cm méretű, hengeres, bázisa felé vékonyodhat, felülete finoman barázdált, krémszínű, okkeresen foltosodik.
Hús: idősödve, száradáskor mézszagú, enyhe ízű.
Spóra: szinte gömbölyű, 8-10 x 7-9 μm, felülete alig láthatóan hálózatos. Spórapor sápadt krémszínű.
Előfordulás: lomberdőben, tölgy, ritkábban bükk vagy gyertyán alatt, semleges vagy enyhén savanyú talajon, nyártól őszig nő. Magyarországon nem ritka.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Hasonló fajok: Russula undulata, Russula graveolens.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/Honigtaeubling.htm
https://www.myko.cz/myko-atlas/Russula-melliolens/
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.09.13).
2006.09.03 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.03 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.02 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |
2008.07.02 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |