Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, félgömb alakúból kiterülő, ellaposodó, csupasz, nedvesen ragadós, élénk ibolyáskék színű, enyhe lilás árnyalattal, gyakran vízfoltos, öregedve a közepén okkersárgásan kifakuló.
Lemezek: sűrűn állók, keskenyek, a tönkhöz foggal illeszkedők, fiatalon élénk ametisztkékek, később ibolyásbarnára színeződők (az éle sokáig ibolyás marad).
Tönk: 6-12 x 0,8-1,5 cm, a tövénél erősen peremesen gumós, ibolyakék, a tövénél fehéres, kék színű pókhálós részleges burokkal.
Hús: vékony, törékeny, a tönk csúcsán élénk ibolyakék, a kalapban és a tönk tövénél világosabb kékes vagy csaknem fehér, enyhe ízű, a kalapbőr kesernyés.
Kémiai reakció: KOH-ra a kalapbőr kárminvörös, a hús rózsás, korallpiros.
Spórák: 10-12 x 5,5-6,2 μm, mandula alakúak, érdesen szemcsés felületűek.
Előfordulás: főleg meszes alapkőzetű bükkösökben, de néha tölgyek (Quercus spp.) és gyergyán (Carpinus betulus) alatt is előforduló ritka gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Mikológiai Közlemények Clusiana Vol. 44. No. 1-2. (2005)
Funga Hungarica
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2015.11.25.).
![]() Fotó: Koszka Attila levelezőnk | ![]() Fotó: Borsi Valéria, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Borsi Valéria, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Borsi Valéria, határozás: Dima Bálint |