Ez a gomba védett!Ez a gomba ehető.
Syn.: márciusi csigagomba
Kalap: 4-12 cm széles, fiatalon domború, széle sokáig aláhajló, majd ellaposodik, idősen benyomottá, gyakran szabálytalanná, sőt pereme hullámossá is válhat; eleinte a moha vagy a talaj alatt csaknem fehéres, kissé szürkén foltos, idősen a felszínre kerülve gyorsan megszürkül, végül szürkésfekete lesz; felülete matt, fiatalon deres.
Lemezek: kissé lefutók, ritkán állók, szélesek, vastagok, a kalap szélénél gyakran villásan elágazók, a tönk közelében eresen összekötöttek lehetnek; fiatalon fehéresek, majd megszürkülnek, de élük világos marad.
Tönk: 5-8 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres; fehéres, idősen megszürkül; felülete selymesen szálas, a csúcsánál kissé pelyhes.
Hús: vastag, kemény; fehéres, a kalapbőr alatt és a tönkben kissé szürkés; gyengén édeskés illatú, íze nem jellegzetes.
Előfordulás: március-április; savanyú talajú főleg fenyő-, ritkábban lomberdőben nő; nagyon ritka (VL1), hazánkban védett faj.
Étkezési érték: ehető, de védett. Ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft
Hasonló fajok: az ehető szagos csigagomba.
Forrás: Locsmándi Csaba – Vasas Gizella: Erdők-mezők gombái (2019)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2019.12.19)
2019.04.14 Ivánc Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk | 2019.04.14 Ispánk Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk | 2019.04.13 Kétvölgy Fotó: Benkő Gábor levelezőnk |
2019.04.13 Kétvölgy Fotó: Benkő Gábor levelezőnk | 2019.04.13 Kétvölgy Fotó: Benkő Gábor levelezőnk | 2018.04.02 Orfalu Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk |
2017.04.12 Szalafő Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk | 2016.04.16 Orfalu Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk |