Ez a gomba ehető.
Syn.: Psathyrella sarcocephala, Psathyrella spadicea, kakaóbarna porhanyósgomba, targomba
Kalap: 3 – 7 (9) cm széles, gesztenyebarna, sötétbarna, vöröses árnyalattal. Hygrofán, bézs- vagy okkerbarnára kifakul. Viszonylag húsos, felülete csupasz, matt, nem visel vélummaradványokat.
Lemezek: Fiatalon húsbarnásak, majd kakaóbarnák.
Tönk: Elég vaskos, fehéres-hússzínű, hosszan szálas.
Előfordulás: X. – XI., elhalt lombos fákon, gyakran csoportosan. Hazánkban ritka faj.
Étkezési érték: Ehető, de ritkasága miatt inkább kíméljük, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: A barna porhanyósgomba kalapszélén vélumfoszlányok vannak.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() 2022.12.07 Hidasnémeti határában Fotó: Főző Péter, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Főző Péter, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Főző Péter, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |