Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-12 cm átmérőjű, oválisból tompán púpos, később ellaposodó, fiatalon nemezes, később a közepén aprón pikkelyes és a pereme felé sugarasan szálas, kékesszürke, barnásszürke, néha olív árnyalatú, a közepén gyakran szürke burokfolttal.
Lemezek: szélesek, a tönknél felkanyarodók, szabadon állók, fehérből húsrózsásra öregedők, fehéren pillás lemezélűek.
Tönk: 4-10 x 0,5 – 1,5 cm, fehér színű, hamvas, korpás felületű, a tövénél szürkés, szürkésbarna, elálló bocskorral.
Hús: puha, vizenyős állagú, fehéres, a kalapbőr alatt szürkés színű, fanyar ízű, muskátli szagú.
Termőhely: lombos fák, bükk, tölgy, gyertyán korhadó faanyagán (optimális és végfázisban), üde, nyirkos részeken.
Ritka, védelemre javasolt.
Forrás: Mikológiai Közlemények
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |