Ez a gomba ehető.
Syn.: Gomphidius rutilus, Gomphidius viscidus, narancsszínű nyirokgomba
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, púpos, domború, majd ellaposodik, közepén púpos marad. Rézvörös, narancsbarnás, nedvesen tapadós, szárazon fénylő, felülete csupasz.
Lemezek: mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok. Rózsás okker, narancsos színűek, majd bíborbarnák, végül feketésbarnák lesznek.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, alul elvékonyodó, orsószerű, kalapszínű, de a töve sárga. A fiatal gombánál a kalap szélét pókhálószerű részleges burok köti össze a tönkkel, mely később elszakad, és egy szálas gallérzóna alakul ki.
Hús: vastag, rugalmas, narancsos vagy rézvörös, a tönk aljában élénksárga, a rágásnyomokban lilásvörös, szaga gyümölcsszerű, íze kissé fanyar.
Előfordulás: júliustól decemberig, kéttűs fenyők (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, elkészítve lilásvörössé válik. (!!!)
Megjegyzés: a nem ehető nyálkástönkű pókhálósgombával és az ehető barna nyálkásgombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk |
![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |