Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Zöldeslila galambgomba
Kalap: félgömbölyű, majd domború, gyorsan kiterül, közepén bemélyed. Változékony színű, de zöldesbarna, a kármin vagy az ibolyásvörös árnyalatait mindig mutatja. Felszíne fénytelen, finoman szemcsés, bársonyos, szélén csaknem filces és öregen kissé bordás. Kalapbőre nem húzható le.
Lemezek: okkersárgák, élükön rózsás árnyalattal.
Tönk: lefelé vékonyodik, deres felszínén a kalap színeivel fakóbb foltjai középtájon sűrűbbek.
Hús: kemény, fehér, igen lassan sárgás árnyalatú lehet. Előbb gyenge, majd öregedve egyre erősebb heringszaga van. Fiatalon jóízű.
Előfordulás: lomberdők meleg, napos szélein, még köves, homokos talajon is, erdei utak oldalában terem.
Még szárazabb napok után is megtalálható. Elegyes erdőkben fenyők alatt is előfordulhat. Nyár végétől az első hűvösebb napokig terem egyenként, ritkábban néhányadmagával.
Étkezési érték: ehető, de csak fiatalon ízletes. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Lukács Zoltán | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() |