Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-10 cm széles, lilás, borvöröses, barnás, közepe gyakran feketésibolyás, zónásan színezett, sokszor okkerfoltos, felülete szárazon finoman deres.
Lemezek: krémfehéresek, majd sárgásak, végül halványokkeresek.
Tönk: fehér, ritkán rózsás árnyalatú.
Hús: fehér, csak fiatalon kemény, idővel kissé megpuhul, a tönk aljában jellegzetesen jodoformszagú, ritkán szagtalan, enyhe ízű.
Előfordulás: augusztustól novemberig, gyakran csak késő ősszel, fenyvesekben, kéttűs fenyő, luc- vagy jegenyefenyő alatt, savanyú talajon, hazánkban nagyon ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt inkább hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Hasonló fajok: azúrkék galambgomba, a törékeny galambgomba csípős.
Megjegyzés: a csak gyengén vagy egyáltalán nem jodoformszagú ametiszt-galambgombát (R.amethystina) sokáig különálló gombafajnak tekintették.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kéztikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |