Ez a gomba védett!Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, domború, majd kiterülő és ellaposodó, felszíne fiatalon hamvas, később lecsupaszodó, színe feketésbarna, sötétbarna, jellemzően világosabb (fehéres, szürkésbarnás) foltokkal tarkított.
Csöves rész: szűk pórusú, a tönknél felkanyarodó, fehéres, krémszínű, nyomásra fiatalon rózsásodó, idősen húsbarnás.
Tönk: 8-16 cm hosszú és 1,5-2,5 cm széles, hengeres, karcsú, nyúlánk, fehéres színű, felszíne szürkés vagy feketés korpákkal díszített, nyomásra eltérő mértékben kékeszöldre színeződik. A tövénél feltűnően kékesen foltosodó.
Hús: fehér, vágásra a kalapban és a tönk csúcsában gyorsan rózsásvörösre változik, a tönk tövében kékeszölden foltosodó. Szaga nem jellegzetes, íze enyhe.
Élőhely: Elsősorban tőzegmohás lápokban, láperdőkben, de savanyú talajú, üde termőhelyeken is előfordulhat, kizárólag nyírek alatt.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: A nedves élőhelyek általános kiszáradása miatt veszélyeztetett faj. Az érzékeny nedves élőhelyeken, így a tőzegmohalápokon a gombagyűjtés tilos!
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft
Forrás: Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Fotó: Zygmunt Augustowski | Fotó: Zygmunt Augustowski | 2004 Mátra, Sirok Fotó: Dima Bálint |