Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus chrysenteron, ranytinóru, arany nemezestinóru
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, majd kiterül. Sárgásvöröses vagy olívbarnás, felülete nemezes, gyakran erősen felrepedezik, a repedésekben a hús vöröses.
Csöves rész: tág pórusú, sárgás, majd zöldessárga, olívzöld lesz, nyomásra kékül.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, karcsú, gyakran görbe, töve többnyire elvékonyodik, sárgás alapon vöröses korpázottság díszíti.
Hús: a kalapban gyorsan megpuhul, a tönkben keményebb, sárga, a kalap bőre alatt vöröses, vágásra kissé kékül, gyenge gyümölcs illatú, jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, parkokban növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de gyorsan megromlik. (!!!)
Megjegyzés: fiatal példányainak kalapbőre bársonyos és olívbarna, később sárgásbarna vagy szürkésbarna, és rendszerint mezőkre szakadozik. A fiatal és az idős termőtestek külső megjelenésükben és színükben is figyelemre méltó különbségeket mutatnak (Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája).
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Juhász Tibor | ![]() Fotó: Szűcs Béla |