Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Feketedő pereszke
Kalap: 3-8 cm széles, gesztenyebarna, kissé olív árnyalattal, felülete csupasz, nyálkás, nagyon ragadós, szárazon fénylő.
Lemezek: fiatalon fehéres-krémszínűek, majd rozsdafoltosak lesznek, idősen gyakran megfeketednek (innen származik a neve is).
Tönk: a kalapnál halványabb, barnásan szálazott, hamar üregesedik.
Hús: fehéres, vágásra gyengén vörösödhet, szagtalan, elvágva kissé lisztszagú, keserű ízű.
Előfordulás: szeptember-október, savanyú talajú lomberdőben nő, hazánkban helyenként nem ritka.
Étkezési érték: bár méreganyagot feltételezhetően nem tartalmaz, de keserű íze miatt fogyasztásra alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok: kesernyés pereszke (mérgező), foltos pereszke (mérgező), nyárfa-pereszke.
Megjegyzés: a faj idős vagy megszáradt példányai teljesen megfeketednek.
Forrás: Ewald-Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() 2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Albert László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Albert László |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné |