Ez a gomba ehető.
Syn.: Tricholoma gausapatum, Tricholoma mymomyces, rákízű pereszke
Kalap: 2-10 cm átmérőjű, fiatalon kúpos, majd kiterül, de közepe többnyire kúpos marad, a pereme behasadozhat. Világos- vagy sötétszürke, szürkésbarna, felülete nemezes, finoman szálas, pikkelyekkel borított.
Lemezek: foggal a tönkhöz nőttek, szürkésfehérek, majd halvány hamuszürkések.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, hengeres vagy lefelé vékonyodó, fehéres vagy szürkés, felülete finoman szálas.
Hús: vékony, törékeny, fehéresszürke, szürke, szaga nem jellegzetes, íze kissé csípős.
Előfordulás: szeptembertől novemberig (néha tavasszal és nyár elején is) kéttűs fenyő (erdei- és feketefenyő) alatt növő, gyakran tömegesen megjelenő faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező csillagspórás susulykával, párducpereszkével, a nem ehető széleslemezű fülőkével és az ehető sárguló pereszkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.24 Miskolc-Pereces, Jónás-hegy Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2012.10.06 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné |
2008.11.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.11.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.11.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária |
2008.10.24 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.10.24 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.10.13 Bükk, Benedek-tető Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Zygmunt Augustowski | Fotó: Zygmunt Augustowski | Fotó: Zygmunt Augustowski |