Ez a gomba ehető.
Syn.: Boletus aestivalis
Kalap: 5-20(24) cm, húsos és kemény, később puhul. Félgömb alakúból domború, öregen kiterülhet. Széle aláhajló, felszíne bársonyos, ráncolt, öregen lehet sima, fénylő, berepedezett. Színe világos mogyoróbarnától sötétbarnáig vagy okkerbarnáig terjed, vörös árnyalatok nélkül.
Termőréteg: vastag, pórusok szűkek, felkanyarodó, fehérből sárgásak, öregen olívzöldek lesznek, érintésre nem színeződnek.
Tönk: robusztus, hasas, ritkán hengeres, 6-15, 4-5 cm, egészen világos mogyoróbarnától világos barnáig, hasonló színű apró szemű hálózattal a tönk bázisáig.
Hús: először kemény, de hamar puha lesz. Fehér, vágásra nem változik, jellegzetes gombaszagú és ízű.
Előfordulás: melegkedvelő lombos erdőkben, ritkán fenyvesekben nyáron, ősszel.
Étkezési érték: régóta fogyasztott csemegegomba. (!!!)
Megjegyzés:
Jellemző bélyegei:
Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a sötétebb kalapú, bronzosan foltos Boletus aereus, a zsíros tapintású Boletus edulis és Boletus pinophilus fajokkal.
Forrás: TERRA
2018.05.09 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.07.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2011.07.17 Bükk, Garadna Fotó: Szűcs Béla |
2010.08.22 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.07 Bükk, Bükkszentkereszt Fotó: Magyar Józsefné | 2010.07.13 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.06.20 Budai hegység Fotó: Szilvásy Edit | 2010.06.12 Nova, Zala megye Fotó: Szilvásy Edit | 2009.07.19 Zemplén, Kishuta Fotó: Szűcs Béla |
2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária |
2008.08.10 Bükk, Hideg-oldal Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2006.08.29 - Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.23 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |