Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Russula rosacea, (Russula rosea), rózsás galambgomba
Kalap: 5-10 cm széles, élénk cinóberpiros, rózsásvörös, gyakran okkeresen foltos, felülete matt, finoman deres, bőre alig húzható le, szárazon gyakran felrepedező.
Lemezek: idővel sárgásak, élük gyakran vöröses, különösen a kalap szélénél.
Tönk: fehér, alja felé gyakran rózsásvöröses.
Hús: fehér, nagyon merev, kemény, íze kesernyés, a ceruza fájára emlékeztet.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg tölgy és bükk alatt, szárazságtűrő, hazánkban nem ritka.
Étkezési érték: nagyon kemény húsa és kesernyés íze miatt - a német szakirodalomtól eltérően - fogyasztásra alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok: a keserű epeízű galambgomba (R. amarissima) kalapja borvöröses, húsa sárgul, nálunk ritka, nem ehető faj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
http://www.gombaportal.hu/modulok/gomba/egygomba.php?gid=105&nev=russula_lepida
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.09. Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.09. Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.24 Miskolc-Pereces, Jónás-hegy Fotó: Tölgyesi Péter, levelezőnk |
2012.07.28 Zempléni-hegység, Kőkapu Fotó: Kaposvári László | 2011.07.10 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2011.07.10 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné |
2011.06.19 Upponyi-hg., Eszkála-tető Fotó: Kaposvári László | 2011.06.19 Upponyi-hg., Eszkála-tető Fotó: Kaposvári László | 2010.08.15 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.06.13 Cserehát, Zubogy Fotó: Hegedüs Ferencné |