Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 3-9 cm átmérőjű, később törékeny, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, széle sokáig aláhajló, öregen bordás, felszíne síkos, később deres-szemcsés, színe bíborvörös, bíbor-borvörös, esetleg zöldes árnyalattal.
Lemezek: krémszínűek, középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet.
Tönk: 3-7 cm hosszú, maximum 2 cm vastag, törékeny, hengeres, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében.
Hús: fehér, törékeny, csípős ízű, szag gyümölcsszerű.
Előfordulás: fenyvesekben, luc alatt, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés:
Elkülönítő bélyegek:
A Russula sardonia, Russula torulosa és Russula fuscorubroides fajokkal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |