MIGE
2024. október 15.
Teréz

Halványuló galambgomba - Russula depallens

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Russula exalbicans, Russula pulchella

 

Kalap: 3-6 cm széles, bor-, ribizli- vagy világosvörös, már fiatalon is okkersárgán foltos, melybe gyakran zöldes árnyalat is vegyül, végül teljesen kifakul, legfeljebb csak a szélén lehet vörös, felülete matt.

 

Lemezek: fiatalon fehéresek, majd krémsárgásak, idősen szürkés árnyalatúak.

 

Tönk: fehér, ritkán rózsás, helyenként okkerfoltos, öregedve gyakran kissé szürkülő.

 

Hús: fehér, idősen kissé szürkül és puha lesz, gyengén gyümölcs illatú, először csípős, hosszas rágás után enyhe ízű.

 

Spórapor: világosokker.

 

Előfordulás: júliustól októberig, nyír alatt erdőben, kertekben, parkokban, hazánkban nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: Csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan faj.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

               Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2015.09.18 Bükk, Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2014.06.14 Zempléni-hg., Pálháza
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a fajlistához