Ez a gomba ehető.
Syn.: Clitopilus geminus, Rhodocybe truncata, csalóka álcölöpgomba, pereszkés álcölöpgomba
Kalap: 4-12 cm széles, domború majd kissé tölcséres, széle eleinte begöngyölt, idősen gyakran hullámos. Színe húsbarnás, húsokkeres, felülete matt, finoman pelyhes, bőre nem húzható le.
Lemezek: fehéresek, majd halvány hússzínűek, később sárgás hússzínűek, kissé lefutók, élük idősen erősen fűrészes.
Tönk: a kalapnál világosabb színű, fölül szemcsés, alján fehéres micéliumzsinórral.
Hús: kellemesen fűszeres vagy lisztszagú.
Előfordulás: júniustól novemberig, lomb és fenyőerdőben, hazánkban nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető, jóízű gomba, de tömegesen nem fordul elő, kímélendő. (!!!)
Megjegyzés: a csalóka pereszke régebben a pereszkék nemzetségébe (Tricholoma) tartozott, velük téveszthető össze, de rózsás színű spórapora és szemcsés spórája alapján jól elkülöníthető tőlük.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Kalmár-Makara-Rimóczi - Gombászkönyv
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné Valika | ![]() Fotó: Bencze Marianna levelezőnk | ![]() 2010.09.30 Ócsa Fotó: Boros Lajos levelezőnk |
![]() 2010.09.30 Ócsa Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() 2010.09.28 Ócsa Fotó: Boros Lajos levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |