Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Armillaria bulbosa, Armillaria gallica, sárgabolyhos tuskógomba, sárgapelyhes tuskógomba
Kalap: 2-12 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet, gyakran púpos, idősen sokszor bordázott, sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna, közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel díszített.
Lemezek: a tönkre kissé lefutók, vékonyak, krémszínűek, rozsdabarnán foltosodnak.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, bunkó formájú, töve erősen megvastagodik, sárgás vagy barnás színű, fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.
Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben szívós, sárgásfehér, jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomberdőben, talajon, egyesével növő, elég gyakori faj.
Étkezési érték: kalapja ehető, nyersen mérgező. 20 percig főzni (sütni) kell! (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a csoportosan, fán növő ehető gyűrűs tuskógombával, a hagymatönkű tuskógombával, sötétpikkelyes tuskógombával és a gallértalan, ehető csoportos tuskógombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy Fotó: Kaposvári László | 2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy Fotó: Kaposvári László | 2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy Fotó: Kaposvári László |
2008.10.24 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2008.10.24 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2008.09.27 Bükk, Hollóstető Fotó: Gortva Edit |