Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricua perrarus; Okkerpikkelyes csiperke
A termőtest kívül nyomásra sárgul, ánizs, vagy keserűmandula illatú.
Kalap: 10-25 cm átmérőjű, fiatalon kissé szögletes, felülete világos alapon sárgás vagy rozsdabarna, sűrűn elhelyezkedő, szálas pikkelyekkel borított.
Lemezek: sokáig világosak, krémszínűek, majd szürkésrózsásak lesznek.
Tönk: Karcsú, felülete a nagy, lelógó gallér alatt pelyhes-pikkelyes.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, erdőszélen, erdei utakon. Hazánkban elég ritka faj.
Étkezési érték: ehető, ritkasága miatt azonban kíméletre szorul, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Megjegyzés: hasonló a barnapikkelyű csiperke (mérgező), erdei csiperke, nagy őzlábgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2017.10.10 Budaörs Fotó: Götz János | 2012.10.07 Hódmezővásárhely Fotó: Kis-Németh Zsolt | 2012.10.07 Hódmezővásárhely Fotó: Kis-Németh Zsolt |
2007.09.01 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László | 2007.09.01 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László | 2007.08.31 Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla |
2007.07.08 Bükk Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2006.08.27 Bükk, Fehérkőlápa Fotó: Szűcs Béla |