Ez a gomba ehető.
Syn.: Marasmius alliaceus, feketetönkű szegfűgomba
Kalap: 2-4 cm átmérőjű, kezdetben félgömb alakú, majd ellaposodik, okkeres hússzínű, sötétbarnás, felülete gyakran ráncolt, széle sima vagy kissé bordázott.
Lemezek: tönkhöz nőttek, szélesek, távol állók, piszkos fehéresek.
Tönk: 8-10 cm hosszú, 0,1-0,2 cm vastag, hengeres, lefelé kissé vastagodik, majd mélyen gyökerezik a talajban, feketés színű, a csúcsán barna, felülete matt, deres.
Hús: a kalapban vékony, a tönkben szívós, kemény, barnás, feltűnő fokhagyma szagú, édeskés ízű.
Előfordulás: júniustól novemberig, lomb és fenyőerdőben, különösen bükkösökben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető fűszergomba. (!!!)
Megjegyzés: szintén hasonló szagú az apró termetű, vörösbarna tönkű, húsbarnás, halvány vörösesbarnás, ráncolt kalapú, bordás szélű, ehető, fenyőerdőben növő barnatönkű fokhagymagomba (M.scorodonius). Összetéveszthetők a réten növő, bőrszínű, ehető, nem fokhagymaszagú mezei szegfűgombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó:Kaposvári László |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |