Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Amanita inaurata
Kalap: (8) 10-12 (15) cm átmérőjű, kemény, húsos, később törékeny, félgömb, tojásdadból hamar kiterülő, kissé púpos, felszíne sima, széle erősen bordás, berepedező. Színe sárgás vagy sárgásbarnás olív tónusokkal, széle kissé világosodik, általában kis, szürke burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek, öregen lehet szürkés árnyalatú.
Tönk: (8)12-20(25) cm hosszú, (1)1,5-2,5(3) cm vastag, karcsú, lefelé egyenletesen vastagodik, üreges, szürkésfehér alapon szürke, erős kígyóbőrszerű mintázottsággal. Gallér nincs, bocskor törékeny, kicsi, sötétszürke, sokszor egy vagy több körkörös zónát alkot a tönk tövében.
Hús: fehér vagy szürkés, közepesen puha, törékeny, nem színeződik, ízetlen, nyersen megárthat.
Előfordulás: meszes vagy semleges talajú lomberdőben, nagyon ritkán fenyvesben, júliustól októberig terem. Nem gyakori.
Étkezési érték: hőkezelés után ehető. (!!!)
Megjegyzés: más fajjal nem téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2018.05.24 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2018.05.24 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit |
![]() 2018.05.24 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kovács Zoltán levelezőnk | ![]() 2013.06.25 Barnag, Hosszú-hegy Fotó: Szenthe László |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |