Ez a gomba ehető.
Syn.: Lepista luscina, Lepista rickenii, márványos tölcsérpereszke
Kalap: 3-6 cm széles, sötét bőrszínű, barnásszürkés, szárazon egyszínűre kifakul, világosszürkés lesz; viszonylag húsos, felülete csupasz, sima, gyakran sötétebb, körkörösen vagy szórtan elhelyezkedő, márványszerű foltokkal (innen a gomba magyar neve); széle kissé halványabb, sokáig behajló, idősen hullámos, röviden bordás is lehet.
Lemezek: fehéresek, szürkésokkeresek, majd rózsásbarnásak lesznek, a tönkhöz foggal nőnek vagy kissé lefutók.
Tönk: halvány kalapszínű, felülete hosszirányban szálas-deres, kissé excentrikusan ízesül a kalaphoz.
Hús: tömör, fehéres, előbb gyengén lisztszagú, vagy kissé aromás gyümölcsre emlékeztető, idősen kellemetlen illatú és ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, szinte mindig az erdőn kívül: réteken, legelőkön, tisztásokon, elsősorban nitrogénben gazdag, füves területeken. Ritkábban akácültetvényekben is előfordul, de a Kárpátokban, 2000 méteres magasságban, havasi gyepekben is gyűjtötték már. Elterjedt, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de kellemetlen íze és szaga miatt nem jelentős étkezési gomba. (!!!)
Hasonló fajok: az illatos pereszke (Lepista irina) parfümszagú, a lágypereszkék (Melanoleuca sp.) többnyire erdőben növő fajok és a kalapjuk púpos.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Rimóczi - Gombák I., Rétek, legelők és pázsitok gombái
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2017.11.05 Taktaköz Fotó: Hörcsik Diána | 2015.10.15 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.15 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2008.10.24 Tarcal Fotó: Kaposvári László | 2008.10.24 Tarcal Fotó: Kaposvári László | 2008.10.24 Tarcal Fotó: Kaposvári László |