Ez a gomba ehető.
Syn.: Illatos tölcsérpereszke
Kalap: 4-7(9) cm, félgömb alakúból hamar kiterülő, lehet tompa púpos; széle begöngyölt, lehet enyhén bordázott; felszíne sima; színe krémszínű, a közepén sötétebb, higrofán.
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémszínűek némi szürkés árnyalattal.
Tönk: 5-9 x 1-2 cm, hengeres, krémszínű alapon fehéres hosszanti szálas.
Hús: vastag, fehéres, vizenyős, parfümszerű szagú, íz nem jellemző.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, parkokban, füves helyeken, az alföldtől a hegyvidékig, augusztustól októberig.
Étkezési érték: ehető, de nagyon aromás. (!!!)
Megjegyzés: Összetéveszthető a foltos kalapú Lepista panaeolus és a csípős, vékony húsú, fehéres Tricholoma fajokkal.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2019.11.26 Naszály Fotó: Varga Szilárd levelezőnk | 2019.11.26 Naszály Fotó: Varga Szilárd levelezőnk | 2019.11.26 Naszály Fotó: Varga Szilárd levelezőnk |
2006.12.01 Vértes, Katona-csapás Fotó: Koszka Attila |